Már a rómaiak is?!

(A sorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét támogatására készült.)Vissza a jegyzetekhez

Szeméthegy. Egyszerhasználatos csomagolóanyag. Végzetes környezetrombolás. Magunkra ismerünk… Csakhogy ezek nem a modern világ találmányai. Bármely emberi kultúra termései. Ennek bizonyítéka pl. a Monte Testaccio. A Rómában magasodó, kb. 35 méter magas, ókori törmelékhalom az egyszeri használatra szánt amforákból épült. Vagy a másik példa, a csupasz Dinári-hegység, melynek évszázados fái a háborús és békés időszakok építkezéseit szolgálták ki.

Ma már nem kell hatalmas, erejét fitogtató birodalom ahhoz, hogy kimondhassuk: az ember vált a legfőbb természetformáló erővé. Nagyobb átalakítást végzünk a Földünkön, mint a természet, a legnagyobb környezeti katasztrófákkal együtt.  A szeméttermelés is része a környezet-átalakításnak. Először óriási gödröket ásunk a Föld gyomrába, hogy alapanyagokat hozzunk a felszínre, ezekből használati tárgyak készülnek sokszor pazarló szükségleteink kielégítésére. Amikor kiszolgálták az embert, óriási hegyekbe hordjuk össze a hulladékunkat.

A hulladékra gondolhatunk értékes alapanyagként is, ahogy azok a tervezők is tették, akik műanyagpalackokból építettek egy egész falut:

http://ecolounge.hu/art/pet-palackokbol-epul-falu-a-panamai-oserdoben

Utópia? Már nem! Rengeteg példa van a hulladék újrahasznosítására, ezért nagyon fontos, hogy ami még használható, az vissza is legyen gyűjtve. Ez ma mindegyikünk felelőssége.