Elég a szemétből!

(A sorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét támogatására készült.)Vissza a jegyzetekhez

Lehet, hogy csak mese volna a szemétmentes világ? Hiszen az egyes ember nem tehet arról, hogy mindent csomagolva kap, a kütyük hamar tönkremennek, és lassan senki sem emlékszik arra, hogy hogyan lehetett élni nejlonzacskó nélkül…

A jó hír az, hogy mégis van megoldás. Vagyis sokféle megoldás van, melyek közül kedvünkre válogathatunk. Kevesebb lesz a világra zúdított hulladékunk, ha kevesebb lesz a pazarlás. És ebbe a kategóriába igazán sok minden beletartozik. Mert pazarlás a túlzó csomagolás, a divat kedvéért lecserélt tárgyaink, vagy a hűtőben felejtett és ehetetlenné vált joghurt. Ezt egyszerű belátni, nem?

De folytassuk. Szintén kevesebb lesz a szemét, ha az „egyszerhasználatos” helyett a tartós dolgokat választjuk. Ha nem felejtjük otthon a bevásárlószatyrot. Ha a szelektíven gyűjtött hulladékot a megfelelő gyűjtőhelyre visszük. Ha igyekszünk jó minőségű termékeket vásárolni, hogy hosszú időn keresztül szolgálják ki az embert. Így is könnyen csökkenthetjük a kukába borított mennyiséget. A lényeg: legyen kevesebb szemét!

http://ecolounge.hu/art/zsenialis-magyar-video-nyert-a-nemzetkozi-koztisztasagi-vilagszervezet-palyazatan