Csomagolj okosan!

(A sorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét támogatására készült.)Vissza a jegyzetekhez

Mindenki tegye a szívére a kezét: volt már olyan hogy az extra csomagolás miatt vásároltunk meg valamit? Azt hiszem, mindannyian választottunk már így. Persze nem azt akarom mondani, hogy ezzel hibáztunk is, netán egyenesen ártottunk a környezetünknek. Dehogy 🙂 Hiszen a csomagolás fontos, gyakran szükséges is, sőt még érzelmeink kifejezésében is segíthet. Miért válnánk meg tőle?

De akkor miért akkora probléma napjainkban a kidobott csomagolóanyag, azaz csomagolási hulladék? Mert érték… Gondoltad volna? Érték, amire szükségünk van az első felhasználás után is. Rengeteg van belőle, hiszen rengeteget fogyasztunk mindenből. A termékeket szállítjuk: óv és rendszerez a csomagolás. Eladásra kínáljuk: üzenetet közvetít a csomagolás. Tároljuk: tisztán és frissen tart a csomagolás.  Mikor végre használni kezdjük a terméket, akkor szembesülünk vele, mennyi hulladék marad egy mutatósan csomagolt arckrém után, egy újonnan vásárolt telefonkészülék után. Háztartási gépet vagy bútort csomagoltatok ki mostanában? Horror, hogy még arról is gondoskodni kell, hova tüntessük a félkukányi kartont, fóliát, hungarocellt.

Hé! Ne tüntesd el! A már egyszer feldolgozott anyagok nem kerülhetnek a szemétbe, legyen az papír, műanyag vagy üveg. Gyűjtsd szelektíven, segíts, hogy újrahasznosítható másodalapanyag készülhessen a csomagolási hulladékból! Így csomagolhatunk okosan.

http://ecolounge.hu/eletmod/san-francisco-leszamol-a-szemettel-a-nejlonzacskok-utan-a-pet-palackoknak-is-hadat-uzent-a-varos