Csomagolási hulladék? Az meg mire jó?

(A sorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét támogatására készült.)Vissza a jegyzetekhez

Ha azt hiszed, hogy a szemét az csak szemét, nagyon tévedsz. Annyira, hogy a szakemberek nem is neveznek semmit szemétnek, amit begyűjtenek. Mert az lehet pl. kommunális hulladék, azaz a vegyes, nem válogatott hulladék, aminek legnagyobb része egyenesen a lerakókra kerül. Ma ezt a hulladékot általában nem hasznosítjuk, de már vannak kísérletek biogáz, vagy pl. ritkafémek kinyerésére. Sőt, van, ahol nem is rakják le, hanem égetőművekben hőenergiát nyernek a „közönséges” szemétből.

A másik hulladékcsalád, az igen népes, szelektíven gyűjthető hulladékok. Ezeket már mi is válogatjuk, elkülönítve gyűjtjük és így adjuk át a kukásoknak. A begyűjtést követően ez a hulladék gyakran további válogatásra kerül, hogy minél egységesebb anyagfajtát adjanak ki. Ezután, a feldolgozóműbe érkező hulladékszállítmányok speciális tisztításon és aprításon esnek át, így készülhetnek fel az újbóli felhasználásra.

És hogy ez mire jó? Addig se használjuk a Föld készleteit, míg ezek az értékes másodalapanyagok a rendelkezésre állnak. De ne feledd: akár hasznosítható, akár nem, akkor járunk el helyesen, ha az ember által termelt hulladék mennyiségét csökkentjük. Mert a természet sem termel szemetet. Ez a természetes…

https://www.youtube.com/watch?v=ErPvDomIUZE