Mit kezdjünk a műanyag csomagolási hulladékkal?

(A sorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét támogatására készült.)Vissza a jegyzetekhez

Egyszerűnek tűnik a válasz, mit is kezdjünk a termékek kicsomagolása után a kezünkben maradó műanyaggal. Hát gyűjtsük szelektíven! Aki már követi ezt a gyakorlatot, biztos tudja, hogy a válasz ugyan egyszerű, de a megvalósítás vet még fel problémákat.

Először is, mit gyűjthetünk szelektíven a műanyagok közül és mit nem. Itt a legegyszerűbb vezérelv a hulladékfajta teljes elnevezésének szem előtt tartása: műanyag CSOMAGOLÁSI hulladék. Vagyis, ami valamit tartalmazott. Tehát a flakon, a fólia, a PET palack jöhet, a műanyagkacsa, a szemüvegkeret, a nejlonharisnya nem.

A második alapszabály, hogy a gyűjtött hulladék ne legyen láthatóan szennyezett. Ez talán furcsán hangzik elsőre, de el kell fogadnunk, hogy az ételmaradékos műanyagtányér, a félig telt üdítős palack vagy a penészes vajas doboz szennyezi a begyűjthető anyagot, a szállítás és a tárolás drágábbá válik a hulladékgazdálkodásban elvárható tisztasági, egészségügyi normák megtartása miatt.

A harmadik és egyben utolsó szabály a méretre vonatkozik. A kisebb jobb! A kevesebb még jobb! Ha lapítjuk a hulladékot, helyet adunk mások szemetének is. Kétszer, háromszor kevesebbet kell fordulniuk a gyűjtőjáratoknak, így hatékonyabb a művelet, hiszen kevesebb levegőt, több hasznos anyagot szállíthatnak. És a környezetet is kevésbé szennyezik…

 

A három szabály betartásával egyszerű és tiszta a műanyaghulladék gyűjtése:

  1. Csak csomagolási hulladékot gyűjtsünk!
  2. Száraz legyen a műanyag!
  3. Lapítsuk ki a hulladékot, mielőtt a gyűjtőzsákba tesszük!

Most már biztos minden tiszta, de ha kell egy kis segítség:

 

Fontos!

A legtöbb hulladékgazdálkodási szolgáltató a gyűjtési rendszerét a rendelkezésre álló technológiai lehetőségei szerint alakította ki. Ezért területenként különbség lehet abban, hogy mit-mivel gyűjthetünk együtt (pl. műanyag az italos kartondobozokkal vagy a konzervdobozokkal, vagy csak külön, vagy mindent egyben, ami szelektíven gyűjthető…) Erről részletes információ az adott szolgáltató honlapján vagy az ügyfélszolgálati irodákban szerezhető.