Shahram Rezai

IránVissza a karikaturákhoz

Túl sok a hulladék! Állapította meg kiírásában a 2014-es soproni karikatúra pályázat. A szép számmal beküldött pályamunkák közül, a fenti karikatúra kilóg a sorból. A mindennapi életünket megkeserítő szemétáradatnak nyomát sem látjuk a képen. Éppen ezért különleges. A rajz egyszerű és könnyen érthető. Azt sugallja, ha így folytatjuk, lesüllyedhetünk a patkányok szintjére, sőt! még mélyebbre! Láthatóan ezek a járvány terjesztő, koszban és mocsokban élő rágcsálók, elegánsan sétálnak egy szinttel feljebb, az emberek világánál.  Egyikük retiküllel a vállán vagy éppen hátrahajlított karral, kimérten, miközben a „kicsi” gyerekes kíváncsisággal szemléli a „csatornák népének a világát”. Sajnos ez a vízió, kezd nagyon is valóságossá válni. Az emberi faj felelőtlen hozzáállásával, nemtörődöm szemléletével és halogató problémamegoldásával, csak tologatja maga előtt a gondokat. A szemét pedig eláraszt mindent. Pedig milyen egyszerű lenne odafigyelni és személyre szabottan tenni egy kicsit környezetünk tisztaságáért.

Engem egyébként az egyszerűségével és hangulatával fogott meg ez a pályamunka. A rajz erőssége még az is, hogy a Photoshop előnyeit mellőzve, hagyományos eszközökkel készült. Tus, ecset, festék.

Jó dolognak tartom azt, hogy a pályázatra érkezett rajzok, az aktuális eredményhirdetést követő kiállítás után nem kerülnek az asztalfiókok vagy szekrénypolcok mélyére. A karikatúra egy nagyszerű, mindenki számára könnyen érthető műfaj. Ráadásul a humorra leginkább érzékeny korosztály, a gyerekek kedvenc műfaja. Éppen ezért, kiállításokat szerveznék belőlük általános iskolákban, szakközépiskolákban és gimnáziumokban is. A felvilágosítást minél előbb el kell kezdeni! Erre pedig a karikatúra tökéletesen alkalmas.

Kelemen István
grafikus/karikaturista