„A hűség városa”

című társasjátékVissza a jegyzetekhez

Sopronról szól Kászoni Edit harmadik társasjátéka. „A hűség városa” című társasjáték közben a gyerekek még jobban megismerhetik a várost.

Az egyik nyaraláson a gyerekeknek vásároltam egy, a helyi vidéki életet bemutató játékot, ami nagyon tetszett mindenkinek. Ekkor a barátnőmmel kitaláltuk, hogy egy aranyos karácsonyi ajándékot mi is összehozunk a gyerekeinknek – kezdte a történet legelejéről Kászoni Edit.

– Igyekeztem olyan szempontokat választani, amelyek a gyerekeknek is érdekesek lehetnek, emellett oktató jellege van, és a környezetvédelmi értékek felé tereli őket. A vizuális megjelenítésben mindhárom játéknál egy háromgyermekes anyuka, Vörös Renáta festőművész volt segítségemre.

A pár hónappal ezelőtt napvilágot látott, „A hűség városa” című társasjátéknál szintén a környezetvédelem, a sport szeretete, az olvasásra való ösztönzés, valamint a népi kultúra megismertetése volt az alapelv. Ahogy ezt a 2016-ban alapított Kaszián Egyesületben is megfogalmazták a tagok.– Sopron bemutatásánál nem igazán jöhettek szóba az állatok. Viszont a legtöbb műemlékkel rendelkező vidéki település, és mivel a férjem restaurátor, sokat tanultam tőle az évek alatt arról, mi miért fontos egy-egy épületnél. Ezenkívül találkoztam egy különleges emberrel, Éder Andreával, aki a zöldbicikli.hu oldal kitalálója, és rengeteget mesélt az épületekről környezetvédelmi szemszögből. Új aspektusból közelíthettem meg így a témát – fejtette ki Edit.

És, hogy miről is szól a társasjáték? Az alaptábla egy létrajáték lett, ahol a cél, feljutni a város jelképének számító a Tűztoronyba. A feljutást létrák nehezítik, a nagyobbaknak pedig négy küldetés közül lehet választani, amelyekhez 24 építmény kapcsolódik. Ezek az objektumok korszakilag, tematikailag is kapcsolódnak egymáshoz. Aki szeret olvasni, annak csupa-csupa érdekességet tartalmaz a szabálykönyv a városról.

A teljes tartalom ide kattintva elérhető: Cél: feljutni a Tűztoronyig