Horst Hellmeier

AusztriaVissza a karikaturákhoz

Egy kép, többet mond ezer szónál! – tartják; egy műalkotás pedig akkor jó, ha elgondolkodtat és különböző asszociációkat indít el a néző fejében. A fenti képre mindkét állítás igaz!

Hiszen nemcsak a lakosság által termelt óriási mennyiségű hulladékot szimbolizálja kitűnően a PET palack mérete, de egy lehetséges megoldást is bemutat. A hulladékcsökkentést célzó megelőzés, újrahasználat és újrahasznosítás (azaz a hulladékhierarchia legfelső 3 foka) csak akkor lehet hatékony, ha minél többen teszünk érte. Amíg azonban Magyarországon a lakosság a kidobásra ítélt tárgyaknak csupán a 19-20%-át gyűjti szelektíven, addig van még hova fejlődnünk. Ráadásul nagyon fontos lenne, hogy a hulladék kilapítva kerüljön a tárolóba, így csökkentve a térfogatát! A képen látható PET palack különösen alkalmas erre, a gyerekek pedig előszeretettel végzik el a „taposás” műveletét.

Kevesen tudják, de a műanyagnak sokféle típusa létezik, amelyek közül nem mindegyiket hasznosítják újra (főként gazdasági okok miatt). A PET palacknak azonban megoldott a feldolgozása, ezért is fontos, hogy mindig a szelektív gyűjtőben helyezzük el a kiürült flakont!

Hogyan lehet rávenni erre a lakosságot? Legkönnyebben szemléletformálással! Fontos, hogy a társadalom minden rétegét a nekik szóló, célzott üzenettel érjük el, de amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az a gyermekek, a jövő generáció környezeti nevelése. Ez akkor lesz igazán hatékony, ha az iskolában és otthon hallottak, tapasztaltak összhangban állnak egymással. Gyermekeinknek ugyanis mi vagyunk az elsődleges mintái, mutassunk példát a hulladékkezelésben is!

Doró Viktória
fenntarthatósággal foglalkozó újságíró,
a ReCity Magazin főszerkesztője