Julio Carrión Cueva

PeruVissza a karikaturákhoz

Ne felülről várjuk a megoldást!

Ma már nem kérdés: nagy bajban van a bolygó, és persze nagy gondban van a rajta élő ember. Folyamatosan mérgezzük vizeinket, szennyezzük földjeinket és a levegőt, tönkretesszük más fajok élőhelyeit, ezzel pusztulásra ítélve őket. Azt kockáztatjuk mindezzel, hogy jóvátehetetlenül felborul a Föld rendkívül érzékeny ökológiai egyensúlya.
És mindezt miért? Azért, mert rossz életeszményt követünk, amely azt sugallja, hogy az egyetlen érték, az egyetlen értékmérő a fogyasztás. Az egyre növekvő fogyasztás viszont mind mértéktelenebb károsanyag- és hulladékkibocsátással jár. Földünk változásért kiált, sőt változásért könyörög.
Változni, változtatni, berögzült szokásainkon túllépni viszont rendkívül nehéz. Szívesen vennénk, ha úgy változna meg ez a katasztrófával fenyegető helyzet, hogy közben nekünk magunknak nem kellene változni, változtatni. Ha továbbra is évente lecserélhetnénk a mobilunkat, kétévente a tévénket, három-négyévente az autónkat, ha nem kellene fogmosás közben elzárnunk a csapot, ha továbbra is teletömhetnénk a hűtőnket és a ruhásszekrényünket.
Nem ámíthatjuk tovább magunkat azzal, hogy majd valaki más (akár Isten, akár az Istennek kikiáltott technológia) megmenti a Földet. A jó irányba történő változáshoz valamennyiünknek cselekedni kell. Neked is!

Bognár Károly
mb. ügyvezető igazgató
KÖVET Egyesület