Maxim Smagin

OroszországVissza a karikaturákhoz

Egy kis dobás nekem, de nagy dobás az emberiségnek!

Hatalmas sziget úszik a Csendes óceánban. Akkora, mint fél Európa – Magyarország területének többszöröse. A sziget lebeg a víz felszínén: műanyag zacskók, PET palackok, reklámszatyrok összefüggő tömkelege. Mindet az ember dobta el, így jutottak el – folyókon keresztül – az óceánba. Alattuk pusztul az élet, nem tör át a napfény, nem jut oxigén a víz ökoszisztémájának. Szemétkontinens alatt halódó óceán.

De nem kell ilyen messzire mennünk. Városaink, falvaink határában, árokpartokon, erdőszéleken vastagon állnak a szemétkupacok. A legtöbbjük anyaga itt is műanyag. Ami nem bomlik el – generációkon keresztül hirdeti az ember nemtörődömségét, s pusztítja a közvetlen környezetünket.

Pedig jól tudjuk: A TERMÉSZETNEK NINCS SZÜKSÉGE AZ EMBERRE – AZ EMBERNEK VAN SZÜKSÉGE A TERMÉSZETRE.

A szelektív szemétgyűjtés nem olimpiai sportág, nem adnak érte érmeket. „Csupán” a mi, s gyermekeink-unokáink világát segít élhetőbbé tenni. Nem kerül sokba. Apró figyelem, apró gondosság. Csak egy kis dobás. A jól sikerült dobás után azonban gondos munka következik: szállítás, szelektálás, megsemmisítés. Ha kiszámoljuk: egyetlen PET palack 16 kis virág helyét foglalja el. Ha kidobunk egy palackot, 16 virágnak adunk lehetőséget az életre.

Ezt az olimpiát virágok szegélyezhetik.

Sós Péter János

SWAN Partners ügyvezető igazgató; címzetes főiskolai tanár
(aki ma is összetaposott egy műanyag palackot, s a műanyag-gyűjtőbe dobta)