Európai Hulladékcsökkentési Hét


Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

2019-11-16 @ 08:00 - 2019-11-24 @ 17:00

„Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!”

Magyarország idén is csatlakozik az Európai Bizottság hulladékcsökkentő kampányához, az Európai Hulladékcsökkentési Héthez (European Week for Waste Reduction, EWWR). Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén 2019. november 16-24. között kerül megrendezésre és várja önkéntesek hulladékcsökkentési akcióötletekkel történő jelentkezését!

A Hét keretében, a kontinens egészén, önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újra-használatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb kihasználására.

Kérjük és hívjuk a környezetünk iránt felelősséget érző szervezeteket, személyeket, hogy saját ötleteiket megvalósítva csatlakozzanak a programhoz, így mutatva példát környezetük tagjainak, gyermekeiknek. A Héthez csatlakozók a tapasztalatok szerint – amellett hogy ezzel aktív szerepet és felelősséget vállalnak bolygónk fenntarthatóságának megőrzésében –építik azt a közösséget is, amelynek részesei.

 

A Hét idei központi témája

„Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” gondolat.

Ennek lényege, hogy az emberek hiteles forrásból tájékozódjanak, ismerjék meg a hulladék keletkezésének megelőzését, lessék el, sajátítsák el azokat a módszereket, amelyekkel ezt helyben is megtehetik, nevelve erre szűkebb és tágabb környezetünket.

„A hulladékmentesség nem arról szól, hogy többet hasznosítsunk újra, hanem éppen arról, hogy lépjünk fel felesleges hulladék otthonunkba való beáramlása ellen, és állítsuk meg még a küszöb előtt.” (Bea Johnson)

Hiszen nem nehéz belátni azt, hogy milyen előnyökkel jár a szükségletek – nem pedig az igények – szerinti tervezés és vásárlás! Közös érdekünk kerülni a felesleges (túl)csomagolást és takarékoskodni egyre szűkösebb erőforrásainkkal! Legyünk tisztában tetteink következményeivel!

Ez a szemlélet a mindennapi életben jelentheti például a csomagolásmentes – és mértékletes – vásárlást, saját bevásárlótáska, kosár, doboz, üveg többszöri újra-használatát, a hazai friss idénytermékek előnyben részesítését, az egyszer használatos műanyag poharak, evőeszközök használatának mellőzését.

Ilyen és ehhez hasonló egyszerűen beépíthető praktikák eredményeként csökken a kukában landoló drága és felesleges csomagolóanyag mennyisége, amely eredményeként még takarékoskodni is tudunk. Hiszen ez a megváltozott szemlélet és magatartás jelentős gazdasági előnyöket is rejt – természetesen az adott intézmény, szervezet, személy, szolgáltatás lehetőségeihez illeszkedve és a résztvevő személyekre szabva.

 

Ötletek, javaslatok 

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozni lehet honlapon (www.hulladekcsokkentesihet2019.hu) bármilyen, a központi témához kapcsolódó ötlet vagy más kreatív, a csomagolási hulladék mennyiségét más módon csökkentő ötlet megvalósításával és dokumentálásával.


Európai Hulladékcsökkentési Díj

A legeredményesebb, legjobb, leghatékonyabb regisztrált akciókat a hazai zsűri idén is jelöli az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, amelyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai hulladékcsökkentő kezdeményezések kapnak meg. A minden évben kategóriánként odaítélésre kerülő Díjért folyó versenyben évről-évre kiemelkedően teljesítenek a magyar résztvevők.

Kérünk mindenkit, hogy ha egyetértenek a Hét céljával, üzenetével, saját akcióötleteiket 2019. november 8-ig regisztrálva csatlakozzanak az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez a projekt honlapján (www.hulladekcsokkentesihet2019.hu) és azt valósítsák is meg a Hulladékcsökkentési Héten.

Tehát a teendő: nézzenek körül környezetükben, találják ki és valósítsák meg saját hulladékcsökkentő ötletüket, kezdeményezésüket és azt osszák meg a többi résztvevővel!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről minden szükséges információ megtalálható honlapon:
www.hulladekcsokkentesihet2019.hu

https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/letoltheto-anyagok

#ewwr2019


A regionális program koordinátor a Karakter Kommunikációs Iroda.

Honlap: www.zoldbicikli.hu
E-mail: info@zoldbicikli.hu

 

 Részletek

Kezdés:
2019-11-16 @ 08:00
Vége:
2019-11-24 @ 17:00
Honlap:
https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/