Szemeteljünk jól!


Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nagy gondot fordít a környezetünk tisztaságának fenntartására.

A felelős munkavégzés nagy kihívás, hiszen rengeteg hulladékot termel a ma embere és gyakran nem fordít gondot a megfelelő elhelyezésre. A szemetes közterületek nemcsak kellemetlen látványt nyújtanak, de veszélyeket is hordoznak, hiszen emberek, állatok, növények élőhelye válik szennyezetté. Először csak kicsit, aztán, ha szorgos kezek nem szedik össze mások szemetét, akkor nagyon…


Játsszon velünk, tegyük helyre a hulladékokat! A helyes megfejtést beküldők között minden nap kisorsolunk egy ajándékcsomagot.

Az adott napi megfejtést küldje a palyazat@zoldbicikli.hu e-mail címre, másnap reggel 10 óráig.

A nyerteseket e-mailben értesítjük.


Ötödik játék nap (2017. március 31.)

Tudta-e, hogy

az üveg fizikai és kémiai tulajdonságai miatt időtálló csomagolóanyag típus? Könnyű formázhatósága, valamint az a képessége, hogy tökéletesen szigetel, nem korrodálódik és nem engedi át a folyadékot, méltán teszi az üveget sok élelmiszer számára kiválóan alkalmas, biztonságos és értéknövelő csomagolássá.

Mit gondol,

hogyan gyűjthető szelektíven az üvegpalack?

a. nem gyűjthető, a boltokba kell visszavinni, ami betétdíjas
b. csak házhoz menő gyűjtéssel, mert balesetveszélyes
c. a szelektív szigetek konténereiben gyűjthető

Ne feledje:

az üveg 100%-ban hasznosítható és a végtermék minősége szinte azonos az eredeti üvegével. Érdemes végiggondolni: ha nem gyűjtjük szelektíven az elhasznált üvegeket, azok nagy része soha nem hasznosul újra. Az üvegpalackokat viszont újra kell gyártani, amely a Föld természeti kincseinek csökkenését jelenti, nem beszélve a hulladéklerakókon felhalmozódó szeméttömeg növekedéséről.


Negyedik játék nap (2017. március 30.)
Helyes válasz: c, 1400-as évek
Nyertes: 

Tudta-e, hogy

a használt papírból készült „újrapapír” gyártásához feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a fából készült új papíréhoz?

Mit gondol,

mikor jelentek meg Magyarországon az első papírmalmok?

a. 1300-as évek
b. 1500-as évek
c. 1400-as évek (helyes válasz)

Ne feledje:

a papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett. Ezért a gyűjtőedényekbe nem szabad bedobni a zsíros, olajos, étellel érintkező papírt. A szelektív hulladékok közé tehetjük a feleslegessé vált újságokat és szórólapokat, a régi telefonkönyveket, a tiszta papírzacskókat, tojástartót, csomagolópapírokat. A tiszta kartondobozokat lapítva gyűjtjük a gyűjtőedények mellet.


Harmadik játék nap (2017. március 29.)
Helyes válasz: c, 75 %
Nyertes: Lövői Gergely

Tudta-e, hogy

az italos kartondoboz többféle alkotóelemből épül fel és ezek mindegyike (a papír, a műanyagfólia, a fémfólia) újrahasznosítható, értékes másodalapanyag?

Mit gondol,

az italos karton milyen arányban tartalmaz papírt?

a. 50%
b. 20%
c. 75% (helyes válasz)

Ne feledje:

Az italoskartonból a nagy papírtartalma miatt igen értékes másodalapanyag nyerhető. A papírgyárak, az italos kartondoboz papír részét felhasználó újrapapírból, termékek széles skáláját állítják elő: készülhet többek között WC papír, kartondoboz, tojástartó doboz, különböző kartondobozok, de akár kéztörlő is.
A gyűjtés –persze 🙂 – LAPÍTVA!


Második játék nap (2017. március 28.)
Helyes válasz: b, kb. 40 éve
Nyertes: Szilágyi János

Tudta-e, hogy

az alumínium újrahasznosításával 95%-os energia-, jelentős bauxit és édesvíz megtakarítás érhető el?

Mit gondol,

mióta gyűjtjük szelektíven Magyarországon a fémhulladékot?

a, kb. 2 éve
b, kb. 40 éve (helyes válasz)
c, kb. 10 éve

Ne feledje:

az alumínium italos doboz a természetben 50 év alatt bomlik le. Az italos dobozok mellett a tiszta konzerves dobozok és dezodoros flakonok is itt gyűjthetők. Fontos, hogy lapítva kerüljenek a gyűjtőzsákokba, mert minden lapított doboz négy másiknak is helyet ad!


Első játék nap (2017. március 27.)
Helyes válasz: b, 1950-es évek
Nyertes: Iváncsics Zoltán

Tudta-e, hogy

az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a tengerekbe került műanyaghulladék évente 1 millió tengeri madár és 100 ezer tengeri emlős pusztulását okozza?

Mit gondol,

mióta jutnak tömegével a szárazföldről a folyókon keresztül a tengerekbe az eldobott műanyaghulladékok?

a, 1890-es évek
b, 1950-es évek (helyes válasz)
c, 2000-es évek

Ne feledje:

soha ne dobjuk el a természetbe a műanyag csomagolási hulladékot, mert beláthatatlan károkat okoz. Viszont az újrafeldolgozás környezeti erőforrásokat kímél meg.

A műanyag italos palackokat szelektíven gyűjtjük. Fontos, hogy mindig szárazon, lapítva helyezzük a zsákba, mert ezzel biztosítjuk egyrészt a szállítás gazdaságosságát, másrészt pedig a válogatott, összepréselt hulladékbálák nem válnak gombák, baktériumok melegágyává.